Cik daudz omega-3 ir nepieciešams?
Galvenais Omega-3 lietošanas mērķis – optimāla attiecība starp omega-3 un omega-6, kā arī omega-3 indekss.
Pēdējās desmitgadēs cilvēki patērē pārāk daudz produktu, kuri satur omega-6, un pārāk maz – omega-3. Tā kā abu grupu taukskābju metabolismam nepieciešami tie paši fermenti, pārāk lielais omega-6 taukskābju daudzums traucē normālam omega-3 taukskābju metabolismam un neļauj tām absorbēties.
Šo iemeslu dēļ būtu vēlams lietot augstākas koncentrācijas omega-3 taukskābes.
EPS+DHS DIENNAKTS NORMAS
SASKAŅĀ AR EFSA
(Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde)
pieaugušajiem no 250 EPS+DHS
grūtniecēm un zīdītājām
no 200 mg DHS kopā ar 250 mg DHS + EPS
bērniem no dzimšanas no 100 mg DHS,
EPS ieteicamās devas nav noteiktas
EPS+DHS – līdz 5 g
DHS – līdz 1 g diennaktī nerada nekādu apdraudējumu arī bērniem
Saskaņā ar GOED
(Pasaules Omega-3 organizācija)
visiem cilvēkiem no 500 mg EPS+DHS
grūtniecēm un zīdītājām no 700 līdz 1000 mg
Omega-3, no kurām vismaz 300 mg jābūt DHS
pieaugušajiem, kuru mērķis ir uzturēt
normālu sirdsdarbību, no 1 līdz 5 g Omega-3
Ieteikumi, kas saistīti ar konkrētiem veselības mērķiem (EFSA)
Normālai smadzeņu darbībai un redzei
No 250 mg DHS
Normālas sirdsdarbības uzturēšanai
250 mg EPS un DHS
Normālam triglicerīdu daudzumam
2 g EPS un DHS
Normālam asinsspiedienam
3 g EPS un DHS
Lai sasniegtu konkrētus veselības mērķus,
ar standarta devām bieži vien nepietiek.
Pēc zinātnieku un uztura speciālistu domām, lielākās daļas valstu iedzīvotāji lieto pārāk maz omega-3 taukskābju. Atbilde uz jautājumu, kāds ir optimālais omega-3 daudzums, ir ļoti individuāla, jo mūsdienu medicīna akcentē nevis konkrētu daudzumu, bet gan pareizu attiecību starp omega-6 un omega-3 taukskābēm organismā. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteiktā omega-6 un omega-3 taukskābju attiecība ir 2:1–5:1.
Tā kā abu grupu taukskābju metabolismam nepieciešami tie paši fermenti, pārāk liels omega-6 taukskābju daudzums traucē normālam omega-3 taukskābju metabolismam un neļauj tām absorbēties. Šo iemeslu dēļ būtu vēlams lietot pēc iespējas spēcīgākas omega-3 taukskābes.
Diemžēl pēdējās desmitgadēs tiek patērēts aizvien vairāk uztura, kurš bagātīgi satur omega-6 taukskābes un pārāk maz omega-3 taukskābju. Omega-6 taukskābes ir daudz dažādos pārtikas produktos, ieskaitot augu eļļas (kas ir gandrīz katrā pārstrādātās pārtikas produktā), riekstos, putraimos, maizē, piena produktos, olās un gaļā. Attiecība starp šīm taukskābēm atsevišķos pārtikas produktos nereti sasniedz 10:1 vai pat 20:1.
Lielāks treknu zivju patēriņš palīdzētu risināt šo problēmu, taču ne pietiekami.
Īpaši augstas koncentrācijas FJORD STRONG OMEGA-3 lietošana – lieliska alternatīva, lai nodrošinātu pietiekamu omega-3 taukskābju daudzumu,
īpaši to aktīvajā formā – EPS un DHS.
Verta žinoti